Geschiedenis van PKV Het Westerkwartier

De pluimvee- en kleindiervereniging 'Het Westerkwartier' werd opgericht in maart 1940, waarmee onze vereniging in 2015 75 jaar bestond. 

 

Er is niet veel bewaard gebleven van de beginperiode van onze vereniging. Wel is er de ledenlijst, die is aangelegd bij de oprichting van onze vereniging. Wat in die lijst het meest opvalt is de lange rij van namen van personen die lid waren en die afkomstig waren uit heel het Westerkwartier. Wat wij van de beginperiode van onze vereniging weten, zijn verhalen uit overlevering. Met name konijnenfokkers werden lid van de vereniging. Konijnen werden in die tijd vooral gehouden voor de eigen vleesproductie en om die reden waren de vleesrassen en de grote rassen populair om te houden. Om voldoende en kwalitatief goed fokmateriaal te hebben of te krijgen, was het belangrijk te weten wie fokker is. Bovendien werden er ook tentoonstellingen gehouden en was een show ook een mogelijkheid om fokmateriaal te kopen en te verkopen. Wij weten ook dat voor goed fokmateriaal uitstekende prijzen betaald werden.

 

Bekend is dat in een café in Opende, Noordwijk en in Doezum in de eerste jaren shows georganiseerd werden. De vereniging heeft in de loop der jaren in verschillende dorpen in het Westerkwartier haar show gehouden. Naast de genoemde cafés waren dit Café Bolhuis, nu "De Halte" in Niekerk, een loods van landbouwmechanisatiebedrijf Oldeburger in Lutjegast, Café "Welgelegen", nu "De Steven" in Doezum, herberg "In de Grootegast" , een loods van voormalig loon-bedrijf Dictus Top in Doezum. De laatste jaren showen we in een prachtige locatie, namelijk de kas van Tuincentrum Drint in Grootegast.

 

In de loop der jaren heeft er in onze sport/hobby een verschuiving plaatsgevonden om dieren te houden voor het 'nut' naar dieren houden voor de sport en het uiterlijk. Een sportras eet net zo veel als een niet-sportras, dus waarom zou je niet voor een mooie kip of een mooi konijn kiezen!? Aanvankelijk waren er meer konijnenfokkers lid, tegenwoordig zijn bij ons meer kippenfokkers lid en worden op de show ook sier- en watervogels gevraagd.

 

Tot ruim 25 jaar terug werd er alleen een jongdierendag gehouden voor de konijnen, maar nu kunnen wij onze jongdierendag niet meer zonder kippen voorstellen. Vroeger was een jongdierendag een tafelkeuring, o.a. bij café Helmus in Grootegast en bij café "De Steven" in Doezum, waarbij de dieren uit de verzendkist kwamen om op de tafel gekeurd te worden en vervolgens weer in de verzendkist teruggezet werden. Tegenwoordig komen alle dieren op de jongdierendag in kooien te zitten. Die we voor een dag lang tentoonstellen bij Tuincentrum Drint in Grootegast. aanvankelijk werd er vooral in de eigen regio geshowd. Met de opkomst van de eigen auto en betere wegen, waagden van de zestiger jaren sommige leden zich ook op shows verder in het land, zoals in Sneek en Hoogeveen, maar ook in Utrecht of 's-Hertogenbosch. Dat was niet altijd zonder succes, een van onze leden won ooit de 'Grote prijs van Nederland' bij Ornithopilia in Utrecht en meer recent werd een Gouden tientje door een van de leden gewonnen op de Noordshow. Daarnaast waren er vele kampioenschappen van leden op diverse shows in de regio. Die sportieve successen hebben er zeker aan bijgedragen dat onze vereniging nog steeds bestaat.

 

In zekere zin hebben we als vereniging ook geprofiteerd aan het bijna uitsterven van de Groninger Meeuw. Een van onze leden heeft zich, samen met anderen, met hart en ziel ingezet om de Groninger Meeuw voor uitsterven te behoeden. Dat is gelukt en dat succes en zijn enthousiasme straalde ook af op onze vereniging, want het Westerkwartier werd het bolwerk van de Groninger Meeuw met soms wel meer dan 80 Groninger Meeuwen (Groot en kriel) op onze show.

 

Om als vereniging te blijven bestaan moesten en moeten we als leden steeds actief blijven. Om het financiële hoofd boven water te houden werden vroeger verlotingen en pennenacties gehouden. Sommigen hadden totaal geen moeite om honderden loten of pennen te verkopen, anderen hebben jaren geschreven met de voorraad pennen die ze nog in huis hadden. Tegenwoordig is dit anders en verwerven we veel inkomsten met een advertentie in onze catalogus. Daar zijn we blij mee, maar ook hiervoor moeten we wel de nodige inspanningen verrichten.

Naast deze zaken zijn en blijven het natuurlijk de dieren waar het om gaat in onze vereniging!